marți, 14 iulie 2015

ȘCOALA ÎN ACȚIUNE - POST COMUNICAT

Pe 5 iunie, vernisajul expoziției ”Școala în acțiune” de la Hanul Gabroveni a încheiat componenta de educație urbană din cadrul proiectului ”Spații urbane în acțiune”, cea mai lunga componenta - un ”maraton” de 100 de ateliere intinse pe durata unui an scolar intreg si tinute in 3 scoli si 2 licee bucurestene.
Aceasta etapa a proiectului s-a finalizat printr-un mic eveniment pentru toti elevii implicati – o ”festivitate” alternativa la final de an scolar. Le-am expus lucrarile, le-am proiectat imagini cu ei lucrand in ateliere, le-am dat diplome si i-am felicitat.
Educația urbană este o metodă inovatoare și interdisciplinară care propune introducerea tinerilor în diverse aspecte legate de mediul urban și de dezvoltarea urbană. Se bazează pe elemente specifice unor multor domenii precum antropologia urbană, urbanismul, arhitectura, sau educația civică, pe care le combină într-un mod inedit și prietenos, pe înțelesul tuturor.

Munca din spatele acestei fotografii este una complexa, cu radacini nu doar in debutul acestui proiect, ci in demersurile de peste 6 ani ale Asociatiei Komunitas de a coopta scoli si licee, de a inova, de a pilota, de a experimenta si de a imbunatati diverse metode de educatie urbana pentru elevi, dar si de a vorbi si scrie despre ele, astfel incat sa inspiram alte organizatii sau persoane in a initia demersuri similare.


Modurile de a actiona sunt intotdeauna pe mai multe planuri: facilitarea relatiei cu scolile si liceele, mentinerea acestor relatii, uneori sinuoase, munca de selectie a elevilor, munca acerba de a forma traineri capabili sa aplice aceste metode, munca de a crea un context in care trainerii sa se formeze, sa capete experienta si sa se cizeleze, munca de a convinge arhitecti sau urbanisti sa se implice in educatia pentru adolescenti, de a le crea si lor un context in care sa se exprime, sa experimenteze si sa prinda curaj. Bineinteles, munca de zeci de ore a trainerilor, de pregatire, de sustinere a atelierelor, de evaluare a acestora.

La care se adauga, desigur, munca de a mentine programele de educatie urbana in viata si mai ales gratuite, prin conceperea si realizarea de aplicatii pentru finantari stufoase, adeseori similare cu o lucrare de licenta, ca numar de pagini si zile petrecute in producerea lor.

Asadar, un eveniment mic, dar totusi mare și important (mai ales pentru copii), cu cateva rezultate concrete, dar si rezultate (deocamdata) invizibile. Nu ne ramane decat sa speram ca, macar cateva din semintele”aruncate” de noi prin intermediul celor 100 de ateliere derulate in scoli vor incolti in viitor si vor prinde radacini solide. S-a mai intamplat. Si o sa se mai intample

Proiectul Spații urbane în acțiune a fost finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, din cadrul Fondului ONG în România, iar expozitia ”Scoala in Actiune” a fost găzduita și susținut de ARCUB, în cadrul proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu