miercuri, 3 iunie 2015

COMUNICAT DE PRESĂ



ȘCOALA ÎN ACȚIUNE - expoziție cu rezultatele etapei de educație urbană din cadrul proiectului ”Spații Urbane în Acțiune”

În data de 5 iunie, Asociația Komunitas organizează un eveniment care marchează finalul componentei de educație urbană din cadrul proiectului ”Spații urbane în acțiune”. Evenimentul este susținut și de Arcub și va fi găzduit la Hanul Gabroveni, în strada Lipscani nr. 84-90, în foaier.

La eveniment vor participa elevi din cele 3 școli gimnaziale și 2 licee bucureștene care au beneficiat de 100 de ateliere de educație urbană derulate pe întreg parcursul anului școlar 2014-2015, de către formatori ai Asociației Komunitas și ai grupului de arhitecți studioBasar. Instituțiile educaționale implicate sunt: Școala nr. 31, Școala nr. 79, Școala nr. 100, Colegiul Național ”Mihai Eminescu”și Colegiul Tehnic ”Petru Rareș”.

În cadrul evenimentului vor fi acordate diplome echipelor de proiect din școli și se va expune o mini-expoziție cu diverse produse realizate de elevi de-a lungul atelierelor de educație urbană: machete, stenciluri, fotografii urbane, propuneri de intervenții pentru îmbunătățirea spațiilor din curțile școlilor etc.

Expoziția va rămâne în spațiul Arcub, la Hanul Gabroveni, timp de o săptămână, putând fi vizitată de publicul larg. Expoziția va avea loc într-una din sălile Hanului Gabroveni – detalii despre locația exactă pot fi obținute la recepție.


Educația urbană, prin metode inovatoare și interdisciplinare, își propune să îi familiarizeze pe tineri cu diverse noțiuni legate de mediul urban sau de dezvoltarea urbană. Se bazează pe elemente specifice mai multor domenii (antropologie urbană, urbanism, arhitectură, educație civică, implicare comunitară), care sunt combinate într-un mod inedit și prietenos, pe înțelesul copiilor și tinerilor.

Scopul atelierelor de educație urbană a fost să îi apropie pe tineri mai mult de oraşul în care locuiesc, să îi învețe să-l perceapă în diverse moduri, dar și să devină mici cetăţeni mai conştienţi, mai implicaţi, mai activi şi mai responsabili. Câteva dintre metodele folosite în ateliere au fost: explorări urbane, ”vânători de comori”, realizarea de către elevi a unor fotografii și filme pe tematici urbane, realizarea de machete, jocuri de socio-animație educativă, organizarea unor intervenții de îmbunătățire a curților școlilor, bazate pe exerciții de proiectare participativă și pe idei generate de elevi (realizarea unor obiecte de mobilier, a unor spații de socializare, a unor decorațiuni, plantări etc)

Proiectul ”Spaţii urbane în acţiune” propune soluții de abordare a trei cartiere din București (Tei, Tineretului și Timpuri Noi)  într-o manieră integrată și interdisciplinară, lucrând pe mai multe planuri complementare, care vizează următoarele tipuri de activităţi: cercetare urbană pe tema spațiilor publice din cele trei cartiere, evenimente comunitare și festivaluri urbane, intervenții urbane participative, educație urbană adresată elevilor din cinci școli/licee situate în cele trei cartiere și bazată pe elemente de urbanism, antropologie urbană și implicare civică.

Proiectul se derulează în perioada 1 mai 2014- 30 octombrie 2015, iar zonele de interes sunt trei cartiere din București: Tei, Tineretului și Timpuri Noi.

Proiectul este coordonat de Asociația Komunitas, se derulează în parteneriat cu Asociația ArtWe, Asociația tranzit.ro, Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului București și este susținut de grupul de arhitecți studioBASAR.

Proiectul Spații urbane în acțiune este finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG in România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org, www.fondong.fdsc.ro.  

Parteneri media: Asociația Zeppelin, Arhitectura, Arhitext, Think Outside The Box, Bună Dimineața, București!, Creionetica.

Asociaţia Komunitas este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în anul 2006 de un grup de tineri cercetători sociologi și antropologi, având la baza conceptul de ştiinţe sociale și educaționale aplicate. Proiectele noastre se bazează pe un demers coerent de acţiune socială şi îşi propun să iasă din cadrul strâmt în care se manifestă de obicei ştiinţele sociale în România, punând accent pe dimensiunea aplicată a acestora, în paralel cu facilitarea înţelegerii anumitor noţiuni şi mecanisme sociale în rândurile tinerilor și ale publicului larg.

studioBASAR a fost înfiinţat în 2006 de către Alex Axinte şi Cristi Borcan atât ca un studio de arhitectură, cât şi ca o echipă Search-and-Rescue, ce acţionează ca un agent de observaţie şi intervenţie urbană.

Detalii suplimentare se găsesc pe pagina de Facebook a proiectului și pe site:
https://www.facebook.com/spatiiurbaneinactiune
www.spatii-urbane.ro

Pentru informaţii suplimentare, puteţi contacta persoana responsabilă de comunicare:
Roxana Maria Popescu, m: +40729066789 /email: spatii.urbane@gmail.com





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu