marți, 18 martie 2014

Schimbul de tineri "Let`s free urban TarBuk activism!" din ESTONIA

Articol de Andreea Lipan

Proiectul "Let`s free urban TarBuk activism!" a fost un  schimb de tineri bilateral desfăşurat în perioada 10- 16 august 2013 în oraşul estonian Tartu. Scopul general al proiectului a fost de a aduce împreună un grup de tineri entuziaşti, care doresc să se implice în comunităţile din care fac parte şi să creeze un mediu inspiraţional în care aceştia să lucreze împreună urmărind un scop comun.




Participanţii au fost aleşi pe baza experienţelor şi a intereselor commune legate de dezvoltarea urbană participativă, dar în acelaşi timp provin din medii culturale foarte diferite, fapt ce a stimulat schimbul de informaţii, idei şi cunoştiinţe între cele două grupuri. Provocarea a constat în a proiecta şi executa, într-o perioada foarte scurtă, amenajarea unui spaţiu public atractiv, cu obiecte de mobilier care să capteze atenţia comunităţii locale şi să le reamintească de puterea de decizie pe care ar putea să o aibă, dacă vor acţiona ca un grup unit si organizat. 


            Programul de lucru si regulile au fost stabilite de comun acord



































Realizarea materialelor de promovare<AFISE PERSONALIZATE>

Pentru realizarea acestor obiective, unui grup de 18 participanţi le-a fost dată posibilitatea de a explora oraşul Tartu, de a identifica problemele legate de utilizarea spaţiilor publice, de a contribui la găsirea unor soluţii şi de a-şi susţine ideile în faţa comunităţii locale, printr-un exemplu concret. Pe parcursul a celor 6 zile, obiectele de mobilier urban au fost realizate în intregime din materiale vechi refolosite, demonstrând că existenţa problemelor financiare, care sunt adesea imputate de administraţiile locale pentr a justifica lipsa investiţiilor în spaţii publice, nu constituie un impediment. După ce au fost prezentate în cadrul a diferite evenimente locale, mobilierul a fost folosit pentru amenajarea unui spaţiu public din curtea unui Centru de tineret din Tartu. Obiectele create s-au dovedit a fi foarte atractive persoanelor de toate vârstele.  


Gasirea unei idei realizabile a fost un proces foarte dificil...si de durata!



În cadrul seminarului public organizat la sfârșitul schimbului de tineri, participanții au avut ocazia să se întâlnească cu reprezentanți ai societății civile, administrației publice locale și experți din mediul urban și să discute problemele legate de dezvoltarea spațiului public, activism urban și planificare participativă. Participanții au susținut prezentări cu privire la bunele practici și intervențiile de succes în spațiul public din propria comunitate, explicând, de asemenea, contextul în care acestea au apărut. .
 

Rezultatele pozitive nu au întârziat să apară, și acum, privind în urmă, putem spune cu siguranță că acestea au depășit așteptările noastre iniţiale. Am reușit să reamenajăm spațiul public din fața Centrului de tineret din Tartu și să îl transformăm într-un loc de interacțiune socială, am generat o dezbatere publică cu privire la implicarea comunităţii la luarea deciziilor, la care au participat aproximativ 60 de persoane, iar mesajul nostru a căpatat ecou  prin articolele din ziarul local.
 

Prin interacțiune directă, educație non- formală și entuziasm, membrii Komunitas și Linnalabor a stabilit un parteneriat puternic, iar în prezent, dezvoltă alte activități împreună, următoarea colaborare fiind găzduită la București la sfârșitul lunii aprilie 2014.

lucrul practic a fost intercalat si cu plimbari, excursii si tresure-hunt...care a accelerat procesul de cunoastere



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu