marți, 15 octombrie 2013

GHIDUL DE PEDAGOGIE URBANĂ!

Komunitas Urban Lab a încărcat online varianta în engleză a Ghidului de pedagogie urbană rezultat in urma proiectului ”Something cool happens at my school!”, derulat la Colegul Tehnic ”Traian”, avându-i ca parteneri pe Linnalabor, organizație din Estonia, si finantat in cadrul Programului Tineret in Actiune.

Modelul de educaţie urbană propus de Asociatia Komunitas are şi o dimensiune care merge în direcţia activismului, a participării publice şi a unui urbanism participativ sau cel puţin flexibil.

Considerăm că astfel de demersuri educaţionale sunt extrem de necesare în societatea contemporană, mai ales în contextul în care spaţiile publice se privatizează într-un ritm accelerat ,iar deciziile se iau în spatele uşilor închise şi în paralel cu cetăţenii sau nevoile acestora.

Cei mai excluşi de la procesul decizional urban sunt chiar tinerii (mai ales copiii) – ceea ce este cumva paradoxal, pentru că ei sunt „moştenitorii” oraşelor de mâine. Ceea ce putem face noi, adulţii, este să le oferim şansa unei educaţii urbane care să îi ajute să se orienteze mai bine în complexul viu şi uriaş pe care îl formează un oraş, să înţeleagă modul în care viaţa individuală se leagă de cea colectivă sau modul în care o decizie de urbanism îi afectează în mod direct.

Nu în ultimul rând, este necesară o educaţie care să îi înveţe pe tineri să îşi cunoască drepturile pe care le au ca locuitori urbani şi să devină capabili să îşi revendice oraşele. Cu cât procesele de educaţie urbană încep mai rapid şi mai devreme, cu atât vor fi mai multe generaţii tinere capabile să schimbe într-un sens pozitiv faţa oraşelor contemporane.

Ghidul poate fi consultat accesand urmatorul link:
http://asociatia-komunitas.ro/images/resurse/urban_pedagogy_eng_web.pdf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu