miercuri, 5 noiembrie 2014

Paint Party@ Ziua Cartierului Tineretului

Pe 14 septembrie, lângă zona skatepark din Parcul Tineretului a avut loc o explozie de culori, sunete şi voie bună. De la prânz până seara copii, adolescenţi,  tineri şi bunici s-au bucurat împreună şi au explorat prin culori şi forme tema cartierului ideal, într-un experiment pilot organizat în premieră de Asociaţia Komunitas şi intitulat Paint Party.Începută de Ortaku, Buzu Buzu, Oana Necșulescu, Ana Măriuca, lucarea colectivă a reușit să îi implice pe toți cei prezenți și ne-a entuziasmat, cu atât mai mult cu cât inspiraţia şi pofta de lucru ne-au fost susţinute de muzica dj-ilor Ufe şi Alt Om care au mixat cu spor până seara. Astfel că, am pictat, am dansat, s-au amestecat culorile şi s-au inventat nuanţe, s-au încrucişat păreri şi versiuni asupra cartierului ideal, am stat la poveşti, am cunoscut oameni noi, am trăit din plin acest eveniment-experiment colorat.

Pe scurt, dincolo de pictura spectaculoasă rezultată la sfârşit, Paint Party a reuşit să apropie oamenii, să pună pe gânduri într-un mod deloc invaziv şi să construiască într-o după-amiază însorită de duminică o insuliţă de voie bună și interacțiuni sociale pozitive.

În cifre, petrecerea a însemnat 50l de vopsea, 100 de pensule, 15 metri de panouri, zeci  de melodii mixate, sute de participanţi care şi-au imortalizat în culori viziunea asupra unui cartier de vis. Experimentul inițiat de Komunitas a fost mai mult decât reușit, având în vedere că panourile au fost pictate de participanți într-un timp scurt, fiind astfel nevoiți să le întoarcem și pe partea cealaltă. Estimările noastre, cum că 15 metri de panouri se vor umple cu greu de către un public timid, neobișnuit cu astfel de experimente, au fost total depășite de realitate, ceea ce ne va face să proiectăm următorul ”paint party” având la bază 100 de metri panouri. Panourile pictate vor fi donate școlilor implicate în proiectul ”Spații Urbane în Acțiune”.
Conceptul de ”paint party” a pornit în Danemarca, în anul 2011, cu 100 m de panouri, 1000 l de vopsea, 10.000 pensule și aproximativ 15.000 de participanți, fiind prezent și un expert al Guinness Book.

https://vimeo.com/23790910

Evenimentul a făcut parte din proiectul ”Spații urbane în acțiune”, cea mai nouă iniţiativă a Asociației Komunitas. Proiectul se derulează în perioada 1 mai 2014 – 30 octombrie 2015, iar zonele de lucru în care se vor desfășura activitățile sunt 3 cartiere din București: Tei, Tineretului, Timpuri Noi.

Proiectul este coordonat de Asociația Komunitas și se derulează în parteneriat cu Asociația ArtWe, Asociatia tranzit.ro, Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului București, fiind susținut de grupul de arhitecți studioBasar.

Detalii suplimentare despre proiect: www.facebook.com/spatiiurbaneinactiune

Proiectul Spații urbane în acțiune este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Parteneri media: Asociația Zeppelin, Arhitectura, Arhitext, Think Outside The Box, Bună Dimineața București!, Creionetica
   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu