marți, 21 mai 2013

CU ȘATRA PRIN CARTIERELE BUCUREȘTIULUI

Autor: Miruna Tîrcă

1.Din oala intervențiilor urbane: spații publice, cartiere, comunități și evenimente

De ne place nouă, celor din Asociația Komunitas si din Laboratorul Urban București să organizăm evenimente comunitare în aer liber, în cartierele Bucureștiului? Păi din mai multe motive. În primul rând, urmărim să ne jucăm cu diverse spații publice și să le folosim altfel decât sunt ele folosite în mod obișnuit. Pe îndelete și pe nesimțite, îi antrenăm și pe alții să ia parte la povestea asta. Evenimentele socio-culturale în aer liber reprezintă unul dintre tipurile noastre preferate de intervenție urbană. Până acum, toate evenimentele Komunitas au fost reușite. Deschise oricui și lipsite de conflicte, de agresiuni sau alte probleme apărute pe parcurs. În orice cartier, chiar și în Ferentari. Uite aici dovada:



 În al doilea rând, urmărim să dăm ”puterea” în mâinile copiilor și adolescenților, principalii beneficiari ai proiectelor noastre. Prin empowerment, noi înțelegem următoarele lucruri: tinerii să învețe cum se organizează un eveniment comunitar; să își asume responsabilități; să se simtă valorizați, să participe în mod direct la planificarea, organizarea și derularea acțiunii. La ultimul eveniment organizat, am primit un mesaj pe Face Book de la Horia, un băiețel din clasa a Va de la Școala nr. 31, care nu este implicat în proiectele noastre dar care ne-a transmis că dorește să participe și el. Atenție, în calitate de ”ajutor, nu de public” (cuvintele lui).

În al treilea rând, încercăm întotdeauna să generăm evenimente cât mai democratice. Sunt gândite sub forma unui spațiu comun deschis, în care diverse categorii de oameni se întâlnesc și interacționează.

Mai pe la începuturile noastre ca asociație, organizam frecvent proiecții de filme sociale, dezbateri, chestii din astea mai intelectuale. Până când ne-am dat seama că, întotdeauna, publicul era același: prieteni sau cunoscuți de-ai noștri, în general oameni educați cărora le plăceau discuțiile serioase la bere. Toate bune și frumoase, dar cum nu obișnuim să stăm ”pe repeat” prea mult timp și ne mai place și diversitatea, am virat-o spre evenimente comunitare. Am continuat cu proiecțiile de filme, dar le-am deschis și către ”comunitate”. Ne-am diversificat paleta de activități. Acum fiecare înțelege ce vrea prin ”comunitate”. Cuvântul are o istorie atât de zbuciumată, că nu mai are sens să o reluăm și noi aici. Putem relua în schimb o scurtă istorie a trecerilor noastre prin diverse spații publice, înainte de a ajunge la evenimentul care face de fapt obiectul acestui articol, ”Ziua cartierului Tei”.

Am început în 2007 cu Cinematograful Mobil. Împreună cu prietenii britanici de la Projector Tank și având la dispoziție 2 dubițe echipate cu aparatură audio-video, am colindat în lung și în lat țară, timp de câteva luni. În ceea ce privește Bucureștiul, acesta a avut parte de multe proiecții și evenimente comunitare: am proiectat  în școli și licee, în terase și cluburi populare, am participat la Street Delivery, și, nu în ultimul rând, am năvălit asupra unor spații dezafectate pe care le-am umplut de culoare, sunet, imagini și, bineînțeles, oameni. Detalii despre toate aceste isprăvi se pot citi: aici și aici.



În iunie 2010, a avut loc Get Out Fest, primul eveniment Komunitas organizat de liceeni, pe insula cu un singur pod din Parcul Tineretului. Au făcut o treabă brici! În plus, evenimentul a avut un concept deosebit: a fost situat la modul simbolic pe o insulă iar participanții au fost „refugiaţi” într-o oază urbană, căreia i-au dat viaţă şi culoare,  bucurându-se împreună de ea timp de o zi. Ce am organizat acolo: audiţii muzicale, ateliere de pictură pentru copii, jonglerii, joaca în hamace, teatru, o bibliotecă alternativă în aer liber, proiecţii de filme.

Tot în 2010, a avut loc o intervenție foarte dragă nouă: Poienița Urbană. Aici am construit, am făcut curat, am plantat, am pictat. Apoi ne-am dat întâlnire cu prietenii în acest loc, toată vara anului respectiv. Și în alte veri care au urmat...


Iar în iulie 2011 am lansat în spațiu satelitul numit Ferentary Delivery. Acest eveniment a avut loc în Aleea Livezilor și a fost o celebrare a faptului că, în urma unor negocieri constate cu autorități administrative din sectorul 5 și prin intermediul implicării cetățenilor din acest cartier, am reușit să reabilităm un teren de fotbal dar și să dăm în folosință un nou spațiu de socializare. În ciuda descurajărilor primite din toate părțile, inclusiv de la autorități, terenul de fotbal și spațiile amenajate au rezistat în timp, fiind păstrate cu grijă. La aproximativ 2 ani după intervenția noastră, Primăria sectorului 5 a început să se ocupe îndeaproape de parc, după ce ani de zile acesta fusese lăsat într-o stare de semi-abandon, pe motiv că ”în Ferentari nimic nu rezistă”.


2. Ziua Cartierului Tei – energie colectivă în acțiune

Vremea a trecut, iar din anul 2012 am început să lucrăm în cartierul Tei. Am marcat începutul acestei inițiative prin organizarea unui eveniment comunitar numit Ziua Cartierului Tei, care a avut loc în august 2012. A fost un experiment total, care a ieșit foarte bine: a atras tot felul de oameni, a generat relații sociale și colaborări noi, am luat contact cu tineri din acest cartier, care ulterior au devenit beneficiari în cele două proiecte de educație urbană pe care le-am demarat în zonă: ”Sunt mic, dar mă implic!” și ”La mine la școală se întâmplă ceva super!


Cea de-a 2a ediție a evenimentului comunitar ”Ziua Cartierului Tei” a  avut loc acum câteva zile, duminică, pe 19 mai. În același loc, Parcul Circului. Fix pe aceeași alee, sub teii proaspăt înfloriți al căror miros ne-a însoțit pe tot parcursul zilei. Care a fost marea noutate a acestei ediții: faptul că, de data aceasta, s-au implicat în mod direct în planificarea, organizarea și derularea activităților chiar copiii din zonă, în același timp beneficiari ai proiectului de educație urbană ”Sunt mic, dar mă implic!”, demarat de Komunitas în septembrie 2012 la două școli din cartier.

Copiii și-au luat treaba în serios și au pus în aplicare câte ceva din cele învățate în timpul proiectului. În primul rând, au organizat un flash mob cu baloane de săpun! La ora stabilită, 15:55, o mulțime de persoane s-au adunat în zona evenimentului și au făcut mii de baloane de săpun: părinți, copii, bunici, trecători. A fost un moment deosebit de bunăvoie și energie colectivă.

Apoi evenimentul a început în forță: cu ateliere organizate de copii pentru alți copii (body painting, skate, sporturi, desene pe asfalt, quilling, brățara prieteniei); cu Djing, realizat de copii și de echipa Komunitas; cu o mică demonstrație de coregrafie, pusă la punct de copii; cu un show de fire poi performat de membrii ai echipei Komunitas. În plus, am avut o expoziție cu planșe din proiectul ”Sunt mic, dar mă implic!”, iar câțiva copiii au stat cu rândul în pavilionul respectiv, oferind explicații trecătorilor și conducându-i în turul planșelor. Ne-am dat seama că ei pot fi niște adevărați specialiști în comunicare și PR, fără ca măcar să aibă idee ce înseamnă aceste lucruri.



A existat și un punct informativ, o masă cu scaune, unde cei interesați puteau accesa următoarele tipuri de activități: răsfoirea unor albume foto cu instantanee din cartierul Tei, realizate tot de copii cu aparate foto de unică folosință; completarea de chestionare cu întrebări legate de cartier; vizionarea hărții cadastrale a cartierului și marcarea locurilor preferate și a celor pe care și-ar dori să le schimbe.

Evenimentul s-a încheiat după căderea serii, lăsându-ne pe toți obosiți dar având sentimentul că ne-am petrecut ziua cu folos! În opinia mea, astfel de evenimente comunitare au puterea de a te scoate din rutină, de a te pune în situații noi, de a te face să interacționezi cu fel de fel de personaje, de a-ți oferi idei de proiecte viitoare, de te umple de energie pozitivă și mulțumire. Să fie oare toate acestea ingrediente-cheie care pot conduce către crearea unor comunități active și închegate? Rămâne de văzut!

vineri, 10 mai 2013

NAPOLI FREE URBAN FLOW

Prin aprilie, Komunitas Urban Lab s-a perindat în lung și în lat prin orașul Napoli. Unul dintre rezultatele acestei hoinăreli urbane, îl reprezintă fotoreportajul de mai jos. Urmează în curând, un articol!

Dat fiind numărul ridicat de poze (peste 100), pe care nu vrem să le înșiruim fără rost aici, fotoreportajul poate fi vizionat integral aici:

Până una alta, iată un mic teaser cu câteva poze: