sâmbătă, 5 aprilie 2014

REALITĂȚI URBANE LA UN PAS DE NOI

Articol de Miruna Tîrcă


”Într-o seară am primit un telefon care mă anunța că în mai puțin de 3 luni voi fi evacut”.
 

”Există un mort care cheamă în judecată chiriașii..”
 

”Sunt un potențial evacuat...”
 

”Suntem desconsideraţi şi dezumanizaţi; şi demoralizaţi din punct de vedere psihic;”
 

”Presiuni și proteste – singura potecă pe care putem merge”
 

”Aveam contestație la hotărârea de evacuare aprobată prin hotărâre prezidențială - și a venit executorul judecătoresc și tot m-a dat afară!”
 

”Acum 4 ani am primit prima înștiințare, de la un birou de avocatura care cumpărase dreptul de proprietate asupra imobilului în care stau”

”Haideți să punem punctul pe I, să începem să ne facem bannere și voci pentru a striga. Să fim solidari..”

”Din toată curtea, mie singur mi-a venit evacuarea!”

”E strategia asta, sa te pună să stai într-o garsonieră de 12mp, cu 6 copii, dintre care alți copii, adică nepoți. E o strategie să te facă să refuzi!”

„Este irelevant să dea Primăria 2 camere pentru 13 persoane. Nici în picioare nu ai avea loc!”

„Vrem să ne facem auziţi!”

”Se trezesc înainte de Crăciun cu procese de evacuare..”

”Adevărul trebuie să circule!”

”Trebuie să facem cumva să dăm la o parte măcar puțin din caracatița juridică, să demascăm avocații escroci care iau abuziv proprietățile oamenilor...”


Replicile de mai sus nu sunt secvențe din scenariul unui film de acțiune, ci replici reale, care au fost spuse de oameni reali în cadrul Forumului pentru Justiție Locativă, care a avut loc în zilele de 21-23 martie 2014, la sediul Tranzit din strada Gazelei, București. Forumul a fost organizat de FCDL Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire și a fost un eveniment în premieră în București.

Câteva cuvinte despre FCDL, preluate de pe siteul lor: ”o inițiativă a oamenilor al căror drept la locuire este pus în pericol sau încălcat”. Frontul a fost ”inițiat de un grup de persoane evacuate si amenințate cu evacuarea din București, alături de rude ale acestora, prieteni, activiști, artiști, ong-isti, FCDL se constituie ca o platformă de activism locativ la nivel național.”

Astfel, principiile fundamentale de la care pleaca FCDL sunt dreptul la oraș și dreptul tuturor la o locuință decentă. Unul dintre statementurile FCDL este următorul:  ”Ne adresăm în primul rând evacuaților, dar și oamenilor de rând neafectați de evacuări care susțin dreptul la o locuință decentă; organizațiilor civice, grupurilor politice independente, dar și mass-mediei, decidenților politici, autorităților locale și centrale”.

Fotografie preluată de pe siteul FCDL

Am ajuns la Forumul Justiției Locative organizat de FCDL, în prima zi. Știam că în program (https://www.facebook.com/events/654476684599601/), la ora la care ajungeam, erau prevăzute niște prezentări. Când am ajuns, surpriză: programul era cu totul decalat, iar înăuntru, în sediul Fundației Tranzit care a găzduit evenimentul, am găsit cea mai eclectică adunare de oameni la care am mers în ultimul timp: persoane aflate în situație de evacuare, membrii de toate vârstele din familiile lor, activiști, artiști, tineret urban, un prof de pe la Arhitectură, o profă universitară de prin Cluj, directorul de la (fostul) Green Hours etc.

Adunarea era însuflețită, mai vie ca orice prezentare, chiar dacă poveștile pe care le-am auzit acolo au fost despre suferință, nemulțumire, precaritate, evacuări, oameni care au locuit în stradă, luptă în van cu autoritățile și cu firme gigantice de avocatură care fabrică acte și titluri de proprietate. Însă faptul că o mână de oameni aflați în astfel de situații s-au adunat la un loc, s-au cunoscut cu alții care trăiesc situații similare, au narat experiențele în fața unui public divers, au problematizat și s-au gândit împreună la posibilități de acțiune, reprezintă cu siguranță un mare pas înainte în procesul complicat de a descâlci astfel de probleme și de a le găsi soluții.



Foto: Elena Irimia

Concluziile principale ale Forumului pot fi rezumate astfel:

1.    Este nevoie de avocaţi şi jurişti care să se alăture (momentan voluntar) FCDL, să accepte să ofere consultanţă juridică şi să îi sprijine pe cei afectaţi de evacuări;

2.    Trebuie documentate cât mai multe din situaţiile de evacuare, popularizate şi aduse la cunoştinţă publicului larg;

3.    Trebuie creată solidarizare între persoanele aflate în astfel de situaţii;

4.    Trebuie organizate proteste publice ale persoanelor evacuate şi găsite modalităţi prin care cât mai multe persoane să se alăture acestor proteste


În rest, ca informaţie suplimentară, un articol publicat recent de B365 menţionează faptul că de la 44.000 de cereri de locuinţă socială înregistrate în 2008 la Primăria Municipiului Bucureşti, s-a ajuns subit la 15.000 de cereri in 2012. 29000 de cereri au dispărut ca prin farmec (pentru că în nici un caz nu şi-au găsit rezolvare).

Conform articolului, „Sorin Oprescu, promitea, pe 18 mai 2008, că va asigura locuinţe sociale pentru persoanele evacuate din casele naţionalizate, dacă va câştiga funcţia de edil-şef. La acea vreme, el spunea că are soluţii pentru rezolvarea favorabilă a celor 44.000 de cereri în Bucureşti prin construirea de blocuri cu patru etaje, la preţuri rezonabile, în sudul Capitalei, scrie evz.ro. Primăria Capitalei a finalizat 184 de apartamente care erau în lucru în momentul în care Oprescu a devenit primar general, iar în 2010 a solicitat Executivului să cumpere circa 3.500 de apartamente în care să fie mutaţi cei care locuiesc în imobile cu risc seismic ridicat. Doar atât a făcut edilul-şef al Capitalei în patru ani de mandat din ce a promis.

Personal, mi-as dori ca la viitoarele întâlniri şi acţiuni mediate de FCDL să apară mai multe persoane pentru care oraşul cu ale sale realităţi urbane reprezintă un obiect de studiu sau obiect al muncii: studenţi şi doctoranzi de la facultăţi de Arhitectură, Urbanism, Sociologie şi Asistenţă Socială, profesori universitari de la aceleaşi facultăţi, planificatori urbani, arhitecți, reprezentanţi ai Primăriilor, reprezentanţi ONG şi reprezentanţi mass media.

În mod ideal, dreptul la oraş şi dreptul la locuire decentă ar trebui să constituie puncte importante care să fie atinse în materiile predate la Arhitectură şi Urbanism, dar şi puncte esenţiale de plecare în formulare politicilor publice legate de dezvoltarea urbană. Oraşul şi cultura urbană în general nu înseamnă numai „centrul vechi”, monumente interbelice şi patrimoniu, atracţii culturale şi turistice, hub-uri artistice, festivaluri, puncte de entertainment pentru tineret, dezvoltare economică de care beneficiază doar anumite segmente de populaţie. Tot din oraş fac parte şi zonele defavorizate, oamenii care locuiesc pe stradă sau în barăci improvizate, oamenii evacuaţi sau aflaţi în pericol de evacuare. Toate aceste realităţi urbane (co)există, chiar dacă în general rămân invizibile şi nu sunt puse pe tapet. Cu atât mai mult cu cât ele sunt condamnate la invizibilitate, au nevoie de sprijinul şi solidaritatea noastră.


Fotografie preluata de pe FBul eventului descris mai jos 

Joi, 10 aprilie 2014, FCDL organizează mitingul „Locuinţe nu umilinţe”, în faţa Primăriei Bucureşti, între orele 12-16.

Din statemenul evenimentului:

„Nerespectarea legii, birocrația excesivă și ignorarea îndatoririlor față de cetățeni aruncă în stradă sute de familii anual. Pierderea unui acoperiș deasupra capului pune adeseori în pericol locul de muncă, școlarizarea copiilor, documentele de identitate, dreptul la asigurare de sănătate etc. Oamenii sunt umiliți și vulnerabilizati și prin tratamentul pe care îl suportă din partea administrației. Aceasta îi obligă să facă nenumărate drumuri pentru a completa un dosar de locuință socială doar pentru a-i trata apoi ca pe niște cerșetori, atunci când de fapt solicită ceea ce li se cuvine de drept.

Evacuările abuzive și trimiterea în stradă a chiriașilor, tragedia destrămării comunităților și familiilor au consecințe directe asupra sănătății fizice și psihice a oamenilor. Acestea nu sunt evenimente izolate, ci parte a unui fenomen larg reprezentând consecinţele implementării defectuoase a legii retrocedărilor, ale nerespectării legilor ce țin de protecția chiriașilor, a corupției administrative și a mafiei imobiliare.

Doar legând aceste cazuri unele de altele ne putem da seama cât de amplă şi gravă e situația. Şi doar împreună începem să le rezistăm cu adevărat!”


FB event: https://www.facebook.com/events/227306950796603/

Documentare suplimentară:


http://fcdl.ro/

https://www.facebook.com/pages/Frontul-Comun-pentru-Dreptul-la-Locuire/675979395796221

http://totb.ro/se-pregateste-revolutia-evacuatilor/


http://www.b365.ro/din-44-000-de-locuinte-sociale-promise-in-2008-oprescu-nu-a-rezolvat-nici-10-din-cereri_155283.html

http://www.ce-re.ro/upload/Drept%20Locuinta_Final.pdf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu